"Je moet technologie juist omarmen en in je businesscase meenemen."


In een tijdperk waarin technologie onvermijdelijk is geworden, moet de toekomstige jurist langzamerhand accepteren dat dit ook invloed zal hebben op de juridische sector. Met de opmars van verschillende AI-innovaties zijn er talloze mogelijkheden die voor de juridische sector interessant kunnen zijn. Voor ons was het daarom belangrijk om in gesprek te gaan met Menno Weij, een specialist die vandaag de dag gezien kan worden als een veteraan op het gebied van Legal-Tech!


Het is geen geheim dat de gemiddelde jurist in vergelijking met andere beroepen nog een betrekkelijk conservatieve houding aanneemt op het gebied van technologie. De archaïsche manier van werken, opstellen en bewaren van documenten is bij de meeste kantoren nog steeds volgens het vertrouwelijke protocol. Dit neemt niet weg dat er geen bewustwording wordt gecreëerd van snellere en effectievere processen. Zo is er ontdekt dat er een open AI is genaamd Chat GPT. Deze AI-tool beschikt onder andere over de mogelijkheid om brieven te schrijven en zelfs een dagvaarding op te stellen.


Als Legal-Tech Fanaat is Menno de ideale persoon om hier een gesprek over aan te gaan. Met zijn ervaring en specialisme is hij hier dagelijks meebezig. Hij is dus de perfecte persoon om een jurist meer te vertellen over de voordelen van technologie in het recht.

"Je moet technologie juist omarmen en in je businesscase meenemen."

Zoals aangegeven zijn er tegenwoordig diverse systemen en software die juridische processen kunnen versnellen. Een ander praktisch voorbeeld is de technische check van een geheimhoudingsovereenkomst. Met het invoeren van een aantal gegevens weet je direct waar je aan toe bent. Dit scheelt veel tijd en geld in vergelijking met een advocaat die per uur declareert. Hierbij is er wel een kanttekening. Bij automatisering van processen stijgt het risico voor fouten, datalekken en schendingen van privacy. Dit zijn de populairste redenen voor een advocaat om toch een stapje terug te doen. Deze denkwijze over technologie blokkeert daardoor wel vele mogelijkheden, wat ook ter sprake kwam in het gesprek met Menno. “Je moet technologie juist omarmen en in je business case meenemen.’’ Er wordt vaak gekeken naar wat niet mag, maar volgens Menno moet er ook gekeken worden naar wat wel kan.


"Waterdicht bestaat niet."

Een datalek of een hack in het systeem is natuurlijk iets waar geen enkele jurist opstaat te wachten. Het belang van privacyrechten wordt steeds belangrijker en de consequenties van niet-naleving zijn fors. Om die reden is het belangrijk om juist te investeren in preventie en goed anticiperen indien het fout gaat. “Wat doe je als je computer is gehackt,’’ in plaats van “Je computer kan gehackt worden,’’ is al een heel andere benadering. Menno geeft hierbij ook aan dat er meer gekeken moet worden naar de inrichting van een onderneming voor als het mis gaat. Tevens is het nogsteeds mensenwerk en kun je iets nooit compleet uitsluiten. Perspectief is dus zeer belangrijk.



Gebruik van Social Media

De stap om direct gebruik te maken van AI-Tools kan misschien iets te groot zijn. Toch kun je als jurist effectieve stappen maken door bijvoorbeeld gebruik te maken van social media kanalen. Platformen als LinkedIn en Twitter zijn ideaal om nieuwe

relaties op te bouwen en je mening te communiceren over een bepaald onderwerp. Weten waar je doelgroep zit, is hierin heel belangrijk. Zo zit Menno voornamelijk op LinkedIn en Twitter, en minder op bijvoorbeeld Facebook. Voor de hedendaagse advocaat zijn er dus diverse mogelijkheden om zichzelf tactisch te positioneren op social media platforms. Menno heeft voor ons nog wel een paar praktische richtlijnen die bruikbaar zijn voor elke jurist:

  • Wees niet emotioneel gedreven bij het plaatsen van een post.
    “Emotie is een slechte raadgever en eens op het internet, is het altijd op het internet.” Dit is natuurlijk bekend, maar het is toch belangrijk om dit altijd in het achterhoofd te houden;

  • Houd rekening met je publiek.
    Advocaten beschikken over een overvloed aan juridische informatie. Desalniettemin hebben veel juristen moeite met het overbrengen van deze informatie aan leken. Een initiatief dat blijkt te werken, is het maken van korte informatieve filmpjes. Menno als ex-advocaat van Solv geeft met een beetje humor aan dat het voor hem als advocaat wel moeilijk was om binnen een minuut tot een punt te komen;

  • Schrijf blogs per juridisch rechtsgebied.

    Met de vele mogelijkheden, technieken en innovaties kan dit wellicht overweldigend zijn voor de gemiddelde advocaat. Het is dan ook zeker niet de bedoeling om na dit artikel een heel marketingteam aan te schaffen. Toch kan de bewustheid van deze mogelijkheden al erg profitabel zijn. Wij hopen dan ook dat elke advocaat zijn eigen draai kan vinden voor de ontwikkeling van zijn kantoor.