''ik wil mij altijd blijven ontwikkelen en vermijd uitdagingen niet.''


In 2015 rondde Erasmina Danso-Boadi succesvol haar rechtenstudie af aan de Vrije Universtiteit. Met twee masters arbeidsrecht en privaatrecht nam zij toch niet de gebruikelijke route. Erasmina koos ervoor om eerst aan de slag te gaan bij het UWV op de afdeling bezwaar en beroep.


Na bijna 6 jaar werkzaam te zijn geweest bij het UWV, besluit ze toch de advocatuur in gaan. Uiteindelijk blijkt dat een goede keuze te zijn geweest. Als persoon die altijd ontwikkeling ambieert en het uiterste uit zichzelf probeert te halen, kan ze bevestigen dat het de juiste zet was.

''Het was tijd voor iets nieuws''

Haar stap om na de jaren bij het UWV toch de advocatuur in te gaan, was een bewuste zet. Het was simpelweg tijd voor een nieuwe uitdaging. Een goede volgende stap was dus de advocatuur. Met de verschillende mogelijkheden die een jurist hedendaags tot zijn beschikking heeft, besluit Erasmina om als zelfstandige advocaat te fungeren. Aanvankelijk een zeer uitdagend keuze. Zo heb je als zelfstandige advocaat geen vast inkomen, waardoor het in de opstartfase heel hard werken is. Tegelijkertijd is er een bepaalde flexibiliteit. Als ondernemer kun je bijvoorbeeld zelf je uren indelen. Het is geen geheim dat advocaten na hun kantooruren nog gewoon doorgaan met hun werkzaamheden. Voornamelijk als ondernemende advocaat, kunnen er grote fluctuaties plaatsvinden in de intensiteit van de werkdruk. Erasmina antwoordt hierop dat het zoeken is naar de juiste balans en haar zelfstandige functie daar ruimte voor maakt. ‘De ene dag heb je de vrijheid om eerder te stoppen en je kinderen van school te halen en de andere dag moet je tot laat in de avond door, terwijl ze slapen.’

 

 

''Er is vaak nog wel ruimte voor maatwerk.''

Erasmina is gespecialiseerd in het arbeidsrecht en sociaal zekerheidsrecht. De meeste zaken die zij behandelt komen vanuit het arbeidsrecht. De arbeidsrechtelijke zaken betrekken vaak onderwerpen tussen werknemers en werkgevers. Denk hierbij aan het onderhandelen met de werkgever voor het overeenkomen van een vaststellingsovereenkomst, of wanneer er namens een werknemer een loonvordering wordt ingesteld.

 

Ondanks het feit dat ze niet meer voor het UWV werkt, is er toch wel een binding met overheidsinstanties. Zaken die betrekking hebben op de sociale zekerheid komen dus nog vaak genoeg voor. Denk hierbij aan cliënten die zich beroepen op bepaalde voorzieningen van de overheid of juist in bezwaar willen gaan tegen beschikkingen. Cliënten die recht hebben op een uitkering zijn vaak niet bewust van hun wettelijke rechten en plichten. Of ze zijn niet op de hoogte van de procedurele rechtsgangen. Met behulp van de desbetreffende wet- en regelgeving en jurisprudentie biedt Erasmina juridische bijstand aan zulke cliënten. Voor Erasmina is het ook vaak analyseren of er bijvoorbeeld rekening is gehouden met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur en of de procedures goed zijn gevolgd.

 

De toekomst 

Op de vraag wat Erasmina wellicht anders zou doen in haar persoonlijke ontwikkeling, antwoordde zij dat ze toch meer zou willen investeren in haar ondernemende kwaliteiten. Voornamelijk ook omdat de ambitie is om naast particuliere cliënten ook meer zakelijke cliënten bij te staan. Wat de toekomst betreft, is Erasmina klaar voor wat er komt en zal alles alleen maar bijdragen aan persoonlijke groei.